ASKO - Om ASKO

Om ASKO

Kärnvärden      Miljö      Designpriser

ASKO har en bra historia! Det startade 1950 i Vara, Sverige med en innovativ ung mans dröm om att tillverka en tvättmaskin till sin mor för att göra livet lättare för henne. En unik, energi- och vatteneffektiv maskin som skulle återspegla en lantbrukares kärlek för naturen. En maskin med överlägsen rengöringsprestanda och tillförlitlighet som skulle kunna värma upp vatten, centrifugera och som även hade både hållbara och rostfria ståltrummor.
 
I mer än 60 år har ASKOs produkter hjälpt människor över hela världen att laga mat, tvätta och ta sig an familjen med största möjliga hänsyn till miljön. Med en unik skandinavisk metod kombinerar ASKO prisvinnande design med smarta funktioner och lösningar och skapar produkter som blir en oumbärlig del av ditt hem och ditt liv.

ASKO är känt för att utveckla och producera produkter av hög kvalitet och med vår speciella skandinaviska prägel på både form och funktion. Sedan starten har det varit vårt mål att tillverka förstklassiga produkter som lever upp till och helst överträffar de förväntningar som våra kunder kommer ställa i många år framöver. Vi använder de bästa materialen när vi tillverkar våra produkter så de håller längre. Vi testar alla våra produkter innan de lämnar fabriken och kör dessutom livslängdstester på våra tvättmaskiner och torktumlare i ca 10 000 drifttimmar vilket motsvarar ca 20 års användning i hemmet. Diskmaskinerna har livslängdstestats i 12 500 drifttimmar, vilket motsvarar 20 års förbrukning i hemmet.

ASKO:s historia

År 1950 började den initiativrika unga svenska jordbrukaren Karl-Erik Andersson bygga en annorlunda tvättmaskin till sin mor. En unik energieffektiv och vattensnål maskin som skulle återspegla en lantbrukares kärlek och respekt för naturen. En som har extra bra rengöringsförmåga och tillförlitlighet som kunde värma vatten, centrifugera och som också hade en rostfri trumma av rostfritt stål. En oöverträffad tvättmaskin.

Den unga lantbrukaren byggde sin innovativa tvättmaskin som också överträffade hans pedantiska mors krav. Resultaten var verkligen så extraordinära att han blev övertygad om att han skulle dela sin skapelse med andra. Så han byggde en konstruktions- och tillverkningsanläggning i världsklass precis vid familjegården, där den finns än i dag, och ett nytt företag bildades.

I dag är ASKO ett internationellt märke med ett komplett utbud av effektiva tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner. ASKOs vitvaror utför ett bra rengöringsarbete med en bråkdel av vatten, elektricitet och tvättmedel jämfört med andra maskiner. Varje komponent är konstruerad av stål istället för plast så långt det är möjligt. Och varje ASKO-produkt byggs fortfarande med skandinavisk kvalitet och miljömedvetenhet, precis som Karl-Erik Andersson hade för avsikt.

Kort sagt är ASKOs vitvaror några av de mest effektiva, mest miljövänliga och mest hållbara på jorden. Tillverkade för dem – som liksom en viss svensk mor – värdesätter hållbarhet, säkerhet, bra prestanda och skandinavisk design.

Viktiga ASKO-årtal

1950 Den första tvättmaskinen tillverkas av Karl-Erik Andersson i Vara, Sverige, Junga verkstäder startas.

1952 Det första kylskåpet tillverkas i Lahti.

1953 Lahti producerar sin första tvättmaskin.

1957 Den första spisen tillverkas i Lahti.

1958 Den första mangeln tillverkas i Lahti.

1967 Den första diskmaskinen tillverkas och man börjar export från fabriken i Vara.

1972 Första inbyggnadsugnen tillverkas i Lahti.

1975 Första torktumlaren tillverkas i Vara

1980 Egen säljorganisation etableras i Norge, Danmark, USA, Australien and Nya Zeeland.

1990 Ny spisfabrik och centrallager invigs i Lahti.

2006 ASKO lanserar samdesignade koncept för framtidens kök och den moderna tvättstugan.

2009 ASKO lanseras i Sverige.

2013 Produktionen av diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare flyttas från Sverige till Slovenien.

Tusentals människor i hela världen har vitvaror i sina hem, hållbara produkter av hög kvalitet i skandinavisk design och med innovativa lösningar. Vi erbjuder ett komplett sortiment av tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, diskmaskiner, ugnar, fläktkåpor, spisar, spishällar m.m. som tillgodoser och överstiger våra kunders förväntningar många år framöver.

80 procent av ASKOs vitvaror exporteras och distribueras av försäljningsföretag i Skandinavien, USA, Australien, New Zealand och i Ryssland. Dessutom har Asko Appliances AB mer än 25 oberoende återförsäljare över hela världen. Asko Appliances AB är en del av Gorenje Group, en av Europas största vitvaruproducenter med en omsättning på 1 186 miljoner euro (2009), och ca 10 900 anställda (2009). Gorenje Group finns representerad i mer än 70 länder världen över.