Produktkategori

Sökterm

När autokomplettering är tillgänglig använd piltangenterna upp och ner för att granska och tryck på Enter för att välja. Användare av pekskärm kan utforska med pekning eller svepgester.
AnvändareVarukorg
Tillbaka
Tillbaka
pumpkincake.jpg
pumpkincake-mobile.jpg

Aromatisk pumpakaka

Tips från kocken innan du börjar:

Ta ut äggen ur kylskåpet god tid i förväg så att de är rumstempererade.

Gör en dubbel portion av den bakade pumpan, den kan frysas in och användas nästa gång du blir sugen på kaka (och det kommer du bli).

Du kan också göra en snabb sallad av överbliven bakad pumpa. Blanda den med fetaost, finhackad bladpersilja, en mycket finhackad rödlök och vänd sedan härligheten i en god olivolja, lite citronsaft och krydda med salt och peppar.

Tillvägagångssätt:

Sätt ugnen på 190°C. Skär pumpan i bitar på max 2x2 cm och vänd dem i olivolja och salt. Lägg allt i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. De ska nu gräddas i 50–60 minuter men ta ut dem ur ugnen och rör om lite då och då så är du säker på att de blir jämnt gräddade. De kan karamelliseras lite men får inte blir brända.

Under gräddningen sprutar pumporna ut mycket vätska och därför är det viktigt att väga dem när de är färdiggräddade. Vi behöver 260 gram bakad pumpa till det här receptet. 

Pumporna är nu redo att läggas i kaksmeten eller frysas in.

Tillvägagångssätt:

Blanda mjöl, bakpulver, kanel, muskotnöt och kryddnejlika ordentligt i en skål.

I en annan skål blandar du olja, pumpapuré, socker och salt tillsammans. Använd en visp för att blanda ordentligt. Tillsätt äggen ett i taget i pumpablandningen och vispa ihop.

Sätt ugnen på 165°.

Lägg 2/3 av de torra ingredienserna i pumpablandningen och blanda tills massan är jämn.

Det är viktigt att du inte rör för mycket i smeten. Vänd ner den sista delen av de torra ingredienserna i smeten till de precis är blandade. Smörj en rågbrödsform med smöret och lägg bakplåtspapper i formen.

Häll smeten i formen och strö över socker. Grädda kakan i 30 minuter och vänd sedan kakan 180°. Sänk värmen till 160° och grädda den ytterligare 30 min.

Ta ut kakan och låt den svalna i minst 20 minuter, lägg den sedan ur formen och på ett galler och låt den svalna helt innan den skärs upp i skivor.

OBS: kakan kan hålla sig några dagar i en lufttät behållare. Om du har några rester efter två dagar kan de väckas till liv genom att ge dem 5 minuter i ugnen på 150 grader.