Historik - | ASKO Appliances

Historik

År 1950 började den initiativrika unga svenska jordbrukaren Karl-Erik Andersson bygga en annorlunda tvättmaskin till sin mor. En unik energieffektiv och vattensnål maskin som skulle återspegla en lantbrukares kärlek och respekt för naturen. En som har extra bra rengöringsförmåga och tillförlitlighet som kunde värma vatten, centrifugera och som också hade en rostfri trumma av rostfritt stål. En oöverträffad tvättmaskin.

Den unga lantbrukaren byggde sin innovativa tvättmaskin som också överträffade hans pedantiska mors krav. Resultaten var verkligen så extraordinära att han blev övertygad om att han skulle dela sin skapelse med andra. Så han byggde en konstruktions- och tillverkningsanläggning i världsklass precis vid familjegården, där den finns än i dag, och ett nytt företag bildades.

I dag är ASKO ett internationellt märke med ett komplett utbud av effektiva tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner. ASKOs vitvaror utför ett bra rengöringsarbete med en bråkdel av vatten, elektricitet och tvättmedel jämfört med andra maskiner. Varje komponent är konstruerad av stål istället för plast så långt det är möjligt. Och varje ASKO-produkt byggs fortfarande med skandinavisk kvalitet och miljömedvetenhet, precis som Karl-Erik Andersson hade för avsikt.

Kort sagt är ASKOs vitvaror några av de mest effektiva, mest miljövänliga och mest hållbara på jorden. Tillverkade för dem – som liksom en viss svensk mor – värdesätter hållbarhet, säkerhet, bra prestanda och skandinavisk design.

Viktiga ASKO-årtal

Asko Appliances AB

Tusentals människor i hela världen har vitvaror i sina hem, hållbara produkter av hög kvalitet i skandinavisk design och med innovativa lösningar. Vi erbjuder ett komplett sortiment av tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, diskmaskiner, ugnar, fläktkåpor, spisar, spishällar m.m. som tillgodoser och överstiger våra kunders förväntningar många år framöver.

80 procent av ASKOs vitvaror exporteras och distribueras av försäljningsföretag i Skandinavien, USA, Australien, New Zealand och i Ryssland. Dessutom har Asko Appliances AB mer än 25 oberoende återförsäljare över hela världen. Asko Appliances AB är en del av Gorenje Group, en av Europas största vitvaruproducenter med en omsättning på 1 186 miljoner euro (2009), och ca 10 900 anställda (2009). Gorenje Group finns representerad i mer än 70 länder världen över.

Gorenje Group Nordic A/S

Gorenje etablerade sitt danska dotterbolag 1976 med huvudkontor i Köpenhamn, och sedan har Gorenje Group Nordic utvecklats till ett multinationellt företag med ansvar för de nordiska och baltiska länderna med över 32 miljoner invånare och med en yta på mer än 1,5 miljoner km2.

Med marknadsföringen av de 2 vitvarumärkena Gorenje och ASKO via ett väl utvecklat och mycket kompetent återförsäljarnät i åtta länder, har Gorenje Group Nordic beslutat sig för att leverera ett brett sortiment av innovativa designprodukter och tjänster som gör vardagen enklare för våra kunder inom olika segment och prisnivåer.