Produktkategori

Sökterm

När autokomplettering är tillgänglig använd piltangenterna upp och ner för att granska och tryck på Enter för att välja. Användare av pekskärm kan utforska med pekning eller svepgester.
AnvändareVarukorg
Tillbaka
Tillbaka
redcabbage-resize-1-new.png
redcabbage-resize-1-new-mobile.png

Julmånaden är här…

... och det är mycket att glädja sig åt om man gillar god mat.

De flesta citrusfrukter är i säsong nu, och det är dags att sätta fingrarna i säsongsprodukter som pomelos och klementiner.

Jaktsäsongen pågår fortfarande och om du gillar vilt bör du njuta av den, för i slutet av januari är den över. Det är också säsongen för grova grönsaker som trivs i kylan. Jordärtskockor, purjolök, rotselleri och kål i alla former och färger. En av dessa kålar har en viktig roll på det klassiska danska julbordet. Rödkål, som är både hälsosam och god och kan användas på många olika sätt. Tyvärr har många människor bara ätit den version som kommer direkt från hinken, och det är synd, för den kan aldrig riktigt jämföras med den du gör själv.

Här är en version som smakar jättebra och som är både snabb och enkel att göra.

Kockens tips innan du sätter igång:

1, Det är värt att notera att kålen faktiskt ändrar färg beroende på pH-värdet som den utsätts för och kan därför se röd, lila och blåaktig ut. Ju rödare den är, desto sötare är den.

2, Om du inte kan hitta en bra svartvinbärssirap kan den ersättas med svartvinbärsjuice.

3, Rödkål färgar starkt, så om du vill undvika att springa runt med blå fingertoppar, bär ett par plasthandskar.

Gammaldags rödkål med ankfett

-Rödkålshuvud 1 liten.

-Ankfett 50 g.

-Sherry-vinäger 1 dl.

-Sirup av svarta vinbär 250 ml.

-Farinsocker 3 msk.

-Lagerblad 2 stk.

-Stjärnanis, hel 3 stk.

-Kanelstång 2 stk.

Tillvägagångssätt:

Tvätta och skär rödkålen i tunna skivor - använd gärna en mandolin, men var försiktig med fingrarna.

Smält ankfettet i en stor stekpanna och fräs rödkålen lite. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda i 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Kontrollera att syrabalansen är rätt, om den är för söt kan du ge den en skvätt vinäger.

Ta bort eventuella hela kryddor innan du serverar.