Produktkategori

Sökterm

När autokomplettering är tillgänglig använd piltangenterna upp och ner för att granska och tryck på Enter för att välja. Användare av pekskärm kan utforska med pekning eller svepgester.
AnvändareVarukorg
Tillbaka
Tillbaka
bromb-r.jpg
bromb-r-mobile.jpg

Karljohanssvamp, ostron, kräftor, späd kål och saftiga djuplila plommon.  

September är den magiska månaden när väldigt mycket av det som är gott är i säsong. Det känns nästan omöjligt att bara skriva om en råvara i denna överflödets tid.

Men samtidigt inte, då en av dessa råvaror är det älskade björnbäret. Små, vackra, svartblåa bär som inte bara är goda, utan även nyttiga. Här kommer ett recept på en vacker och rustik björnbärsgalette som smakar himmelskt med en lättvispad vaniljgrädde till.

Om du har tur att veta var det växer vilda björnbär, så ta gärna på dig ett par handskar och en långärmad tröja, för buskarna är fulla av sylvassa taggar. Man kan även använda frysta björnbär i receptet, men då är det viktigt att man låter dem tina helt medan de får rinna av i ett durkslag.

Kockens tips innan du börjar:

Kom ihåg att strö ut mjöl på både bänkskiva och kavel.

Degen kan gärna göras dagen innan och läggas i kylen. 

Degen får gärna se lite misslyckad ut i början, det är en del av processen och den blir bra i slutet. 

 

Så gör du:

Blanda socker, salt och mjöl i en skål.  Skär det kalla smöret i cirka en centimeter tjocka skivor. Lägg smörskivorna i mjölblandningen så att de täcks helt av mjöl. Vänd ut alltihop på en ren bänkskiva.

Använd en kavel till att kavla ut degen i ett långt stycke (det är vanligt att det ser lite rustikt och ofärdigt ut nu). Använd en degskärare eller palett till att skrapa ihop degen till en lös hög. 

Strö över vattnet över degen och vänd runt degbitarna tills vattnet har fördelats. Det är viktigt att man inte börjar med att knåda in smörbitarna i degen, då de ska bidra till att skapa spröda lager i degen.

Strö lite mjöl på bänken och lägg degen så att den bildar en rektangel. Kavla ut degen till en stor rektangel på 40 cm och vik den så att den bildar tre lager (degen ser fortfarande ofärdig ut med bulor och smör som klibbar, men så ska det vara).

Vänd degen 90˚ och kavla ut den i en 40 cm lång rektangel. Vik degen till tre lager igen. Använd degskäraren om degen sitter fast i bänken.

Vänd degen 90˚ igen och kavla ut den en sista gång. Nu bör degen börja hänga samman, annars kan du kavla ut och vika den en extra gång. Vira plastfilm om degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

(Tips – man kan förbereda degen dagen innan och låta den ligga i kylen)

Förbered nu fyllningen.

Så gör du:

Häll socker och maizena i en skål och blanda ordentligt. Dela vaniljstången på längden och skrapa försiktigt ut alla fröna. Häll ner vaniljen i skålen och rör om noga.

Häll ner bären i blandningen. Riv marsipanen på ett grovt rivjärn i en separat skål. Sätt ugnen på 200˚. 

Så gör du:

Strö lite mjöl på den rena bänkskivan och ta ut degen från kylen. Kavla ut degen till en stor cirkel. Det gör inget att den ser lite rustik och sprucken ut i kanterna. Lägg över degen på en bakplåt klädd i bakplåtspapper. Fördela marsipanen på bottnen, men lämna 5 cm i kanterna.

Fördela björnbären i ett jämnt lager på degen, lämna återigen kanten fri.

Vik in kanten hela vägen runt, men var försiktig.

Pensla kanten med vispgrädde och strö pärlsocker över den.

Ställ in galetten i ugnen och sänk värmen till 190˚.

Grädda i 40–50 minuter tills den är vackert gyllenbrun. 

Låt den därefter svalna i kylen i minst 30 minuter.

Så gör du:

Dela vaniljstången på längden och skrapa försiktigt ut fröna. Vispa grädden lätt och vänd ner vaniljfrön och florsocker. Det är viktigt att grädden står kallt tills den ska ätas, då värme kan få den att bli grynig.